EK-1 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi
Yönetmeliği
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
Madde 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Akdeniz Üniversitesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezinin teşkilat, yönetim, çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.
Kapsam
Madde 2 – (1) Bu Yönetmelik; Akdeniz Üniversitesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
Madde 3 – (1) Bu Yönetmelik; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin 2 numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
- a) Üniversite :Akdeniz Üniversitesini,
- b) Rektör :Akdeniz Üniversitesi Rektörünü,
- c) Senato :Akdeniz Üniversitesi Senatosunu,
ç) Merkez :Akdeniz Üniversitesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezini,
- d) Müdür :Akdeniz Üniversitesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürünü,
- e) Yönetim Kurulu :Akdeniz Üniversitesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulunu,
- f) Danışma Kurulu :Akdeniz Üniversitesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi Danışma Kurulunu ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları
Merkezin amacı
Madde 5 – (1) Merkezin amacı; alkol ve/veya madde bağımlılarının ayakta ya da yatarak tedavilerini yapmak ve kısa süreli rehabilitasyonlarından sonra uzun süreli rehabilitasyon görebilecekleri merkezlere yönlendirmek; Merkezin faaliyet alanına giren konularda araştırmalar ve uygulamalar yapmak veya yapılan çalışmaları desteklemek ve eleman yetiştirmektir.
Merkezin faaliyet alanları
Madde 6 – (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:
- a) Alkol ve madde bağımlılığı konusunda bilimsel ve uygulamalı çalışmalar yapmak, yeni çalışmaların yapılmasını teşvik etmek, katkıda bulunmak,
M-97
- b) Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin eğitimine katkıda bulunmak,
- c) Araştırma görevlilerinin eğitimine katılmak,
ç) Merkez faaliyetleri ile ilgili kurslar, meslek içi eğitim ve sertifika programları düzenlemek,
- d) Merkezin amaçları doğrultusunda ulusal ve uluslar arası kuruluşlarla işbirliği yapmak,
- e) Alkol ve madde bağımlılığı konusunda ulusal veya uluslararası toplantı, konferans ve sempozyumlar düzenlemek,
- f) Merkezin faaliyetleri ile ilgili dergi, kitap, rapor, bülten ve benzeri yayınları yapmak.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri
Merkezin yönetim organları
MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır;
- a) Müdür,
- b) Yönetim Kurulu,
- c) Danışma Kurulu.
Müdür
Madde 8 – (1) Müdür; madde bağımlılığı konusunda deneyimli psikiyatri anabilim dalı öğretim üyeleri arasından, Rektör tarafından iki yıllık süre için görevlendirilir. Süresi biten Müdür tekrar görevlendirilebilir. Müdürün kesintisiz altı aydan fazla bir süre ile görevi başında bulunmaması durumunda yeni bir Müdür görevlendirilir. Müdürün önerisi ile Yönetim Kurulu üyeleri arasından bir kişi müdür yardımcısı olarak görevlendirilebilir. Müdürün görevi başında olmadığı zamanlarda yerine müdür yardımcısı vekalet eder. Müdürün görev süresinin dolması veya herhangi bir sebeple görevinden ayrılması halinde müdür yardımcısının da görevi kendiliğinden sona erer.
Müdürün görevleri
Madde 9 – (1) Müdürün görevleri şunlardır;
- a) Merkezi temsil etmek, Yönetim Kurulu ve Danışma Kuruluna başkanlık etmek,
- b) Yönetim Kurulu kararlarını uygulamak,
- c) Merkezin amaçları doğrultusunda hastaların tedavi ve kısa süreli rehabilitasyonlarını sağlamak üzere gerekli fiziki alt yapı, personel, güvenlik, hasta kabul ve çıkış işlemleri konusunda Üniversite birimleri veya diğer kurum ve kuruluşlarla Merkez arasında koordinasyonu sağlamak,
ç) Merkezin idari işlerini yürütmek, gerekli koordinasyon ve denetimi sağlamak,
- d) Merkezin yıllık faaliyet raporunu ve yıllık çalışma programını hazırlamak, Yönetim Kurulunun da görüşünü aldıktan sonra Rektörün onayına sunmak,
- e) Merkezin kadro ihtiyaçlarını Yönetim Kurulunun onayını aldıktan sonra Rektörlüğe sunmak,
- f) Merkezin amaçları doğrultusunda yapacağı tüm etkinliklerin organizasyonunu sağlamak.
Yönetim kurulu
Madde 10 – (1) Yönetim Kurulu; Müdür dahil, beş kişiden oluşur. Diğer dört üye; Merkezin faaliyet alanına giren konularda çalışan öğretim elemanları arasından, Müdürün önerisi ile Rektör tarafından, iki yıl süre ile görevlendirilir. Görev süreleri dolan üyeler yeniden görevlendirilebilir. Görev süresi bitmeden ayrılanların yerine yenileri görevlendirilir. Yönetim Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine ayda en az bir kez salt çoğunlukla toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır.
M-98
Yönetim kurulunun görevleri
Madde 11 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır;
- a) Merkez bünyesinde kurulacak olan bilimsel çalışma gruplarında görevlendirilecek öğretim elemanlarının seçimini yapmak,
- b) Araştırma ve uygulama projelerini, kurs ve benzeri eğitim önerilerini bilimsel çalışma kurullarının da katkılarıyla değerlendirmek, görevlendirilecek kişi, kuruluş ve Üniversite birimlerini belirlemek,
- c) Ulusal ve uluslar arası kurum ve kuruluşlarla işbirliği esaslarını belirlemek,
ç) Danışma Kurulu üyelerinin Rektör tarafından görevlendirilmesini sağlamak.
Danışma kurulu
Madde 12 – (1) Danışma Kurulu; Merkezin faaliyet alanlarını kapsayan konularda çalışan veya çalışmak isteyen, Üniversite öğretim elemanları ile Akdeniz bölgesinde faaliyet gösteren kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarınca önerilen kişiler arasından, üye sayısı on kişiden az olmayacak şekilde Yönetim Kurulunca görevlendirilecek üyelerden oluşur. Yönetim Kurulu üyeleri, Danışma Kurulunun doğal üyesidir. Danışma Kurulundaki Üniversite öğretim elemanlarının sayısı üye tam sayısının yarısından az olamaz. Danışma Kurulu üyelerinin görev süreleri iki yıldır. Süresi dolmadan ayrılan üyelerin yerine, kalan süreyi doldurmak üzere aynı yöntemle yenileri görevlendirilir.
Danışma kurulunun görevleri
Madde 13 – (1) Danışma Kurulu; Müdürün çağrısı üzerine yılda en az bir kez toplanır, Merkezle ilgili faaliyetleri değerlendirir, Merkezin amaçları doğrultusunda çeşitli proje önerilerinde bulunur, bu projelerin gerçekleştirilmesine yönelik fikirler oluşturur, ilgili kişi ve kuruluşlarla ilişkilerin geliştirilmesine yardımcı olur, faaliyet alanı ile ilgili alt komisyonlar oluşturabilir ve bu komisyonlarda görev alacak üyeleri önerebilir. Danışma Kurulu salt çoğunlukla toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Personel ihtiyacı
Madde 14 – (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.
Sağlık hizmetleri
Madde 15 – (1) Merkeze gelen hastaların yatış ve çıkış işlemleri, Akdeniz Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi (Hastane) tarafından yapılır.
(2) Hastaların tedavilerine ilişkin hususlar Senato tarafından belirlenir.
(3) Merkezde; 16/2/2004 tarihli ve 25375 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri Yönetmeliği gereğince bulundurulması gerekli olan hasta odaları ve klinikler, hemşire istasyonu, detoksifikasyon ünitesi, poliklinik muayene odaları, numune alma odası ve ayrıca eczane, laboratuvarlar, sterilizasyon ünitesi, mutfak, çamaşırhane, tıbbi atık ve çöp toplama bölümü ve morg Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından sağlanır. Bağımlılık yapan maddelerin tespitine ilişkin testler ise, Üniversitenin Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi (Hastane) ndeki Merkez laboratuvarı tarafından acil olarak yapılır.
Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller
Madde 16 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; 2547 sayılı Kanun, Sağlık Bakanlığınca çıkarılan 16/2/2004 tarihli ve 25375 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri Yönetmeliği hükümleri ile Senato kararları uygulanır.
M-99
Yürürlük
Madde 17 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 18 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Akdeniz Üniversitesi Rektörü yürütür.
30.09.2006 tarih ve 26305 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
M-100
Son güncelleme : 23.11.2023 09:21:16