Öneriler

ALKOL VE UYUŞTURUCU MADDE BAĞIMLILIĞINA KARŞI MÜCADELEDE AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ AMBAUM ADINA ÖNERİ VE GÖRÜŞLER

Özellikle son yıllarda artış eğiliminde olan madde kullanımı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de öncelik arz eden sorunlar arasındadır. Ülkemiz, maddenin arz, talebini azaltma yanında, tedavi ve topluma yeniden kazandırma çalışmalarında ulusal ve uluslararası işbirliğine açık ve bunu desteklemektedir. Yine Ülkemiz yasal olmayan maddelerin arzına yönelik suçları insanlık suçu, madde kullanıcısı ve bağımlısını ise tedavi edilmeye ihtiyacı olan hasta olarak kabul etmektedir.

Alkol ve madde kullanım bozukluğu olan kişilerin tedavisi, kullanılan maddenin cinsine, kullanım süresine, bireysel özelliklere göre değişiklik gösterir. Tedavi toplum içinde değişik öğelerden oluşan bir bütün olarak ele alınmalı, tedavinin başlangıcından toplumsal uyuma kadar bütün olanaklar sağlanmalıdır. Tedavi programı içinde biyolojik ilaç tedavisi, ruhsal tedavi, bağımlının toplumla birleşip bütünleşmesini, uyumunu, çalışmasını düzenleyen uyarlama girişimleri yer alır. Bunlar bir bütün olarak sürdürülür ve izlenir. Alkol ve madde bağımlılarının ruhsal ve toplumsal tedavisinde temel amaç onların yeniden topluma kazandırılmasıdır. Bu amacın gerçekleşmesi için önce bağımlı olduğu maddeden arınması, sonra bağımlılığa neden olan bedensel, ruhsal, toplumsal etkilerden kurtulması, daha sonra bağımlılığı nedeniyle yitirdiği toplumsal rolünü yeniden kazanması gerekmektedir. Ayrıca alkol ve madde bağımlılarına yapılacak en önemli toplumsal yardım onların alkol ve madde alt kültüründen uzak bir ortamda yaşamlarını sürdürmelerini sağlamaktır. Bu nedenle bağımlıların aileleriyle işbirliği yapılarak bağımlının aileye uyumu, ailenin bağımlıya desteği ve yardımı sağlanmalıdır. Bağımlıların çalışma ve iş ortamı bulması, bu ortama uyum sağlaması için destekleyici, yol gösterici girişimler yapılmalıdır. İlimize olan yoğun göç, göçle gelen ailelerin sosyo-ekonomik durumlarını bahane ederek çocuklarını sokakta çalıştırmaları, ailelerin kentsel ilişkiler konusunda yetersizliği yanında çocukları ile yeterince ilgilenmemeleri sonucu çocuk ve ergenlerin sokak ilişkileri ile çok erken yaşta tanışmaları, turizm ve eğlence mekânlarının cazibesine kapılıp hızla evden uzaklaşmaları sonucunu doğurmaktadır. Evde ve okulda yeterince izlenemeyen çocuk ve ergenler hızla aileden ve okuldan uzaklaşmakta, içine girdikleri sokak ilişkileri sonucunda maruz kaldıkları istismar onları kolayca uçucu ve uyuşturucu maddelerin pençesine düşürebilmektedir. Bunun yanında, erken yaşta çalışma hayatına atılan gençler, yoksulluk ve işsizlik sebebiyle içine düştükleri bunalımda kolayca sigara ve alkol bağımlısı haline gelmektedirler. Bu durum sonuç olarak alkol ve madde bağımlılığını arttırmaktadır.

Antalya ili için yasal ve yasal olmayan madde kullanım eğilimleri konusundaki değerlendirme ve gözlemler sorunun giderek yükselme trendi içerisinde bulunduğunu göstermektedir. İlimizde madde kullanımı ve madde bağımlılığı alanında esrar, eroin ve ekstazi ön sırayı almaktadır. Diğer afyon, kokain türevleri ve psikotrop ilaçların kullanım eğilimleri ise nispeten düşük olmakla beraber son yıllarda artış eğilimindedir.

Madde kullanımı, bağımlılık düzeyinde önemli bir sorun haline dönüşmeden, maddeye olan talebin azaltılmasına, etkin bir mücadeleye, amacına uygun olarak kamuoyu ve bağımlı birey çevresinin eğitimine ve bilinçlendirilmesine yönelik çalışmaların yapılması gerekmektedir. Madde, madde kullanımı ve bağımlılık ile etkin bir şekilde mücadele edebilmek için; arz, talep ve tedavi alanlarında çalışan kurum ve kuruluşların eş zamanlı hareket ederek koruyucu, önleyici, tedavi ve rehabilite edici çalışmalarını sistemci, bütüncül, disiplinli, karşılıklı iletişime dayanan bir yapıda ele alması gerekmektedir. Böylece mücadelenin her boyutu ile amacına ulaşılması sağlanabilecektir.

Eklenme tarihi :23.11.2023 09:21:33
Son güncelleme : 23.11.2023 09:21:33